Naar de unief? Hier is je leeslijst!

‘Metamorfose’ van Franz Kafka al gelezen? Of ‘The Origin of Species’ van Darwin? In de V.S. is het voor sommige leerlingen verplichte vakantielectuur. Maar een strip kan ook. Universiteiten eisen van hun nieuwe studenten dat ze minstens één literair of wetenschappelijk meesterwerk verslinden…

De ‘One College, One Book’-afspraak tussen universiteiten houdt in dat de nieuwe studenten elk één opgelegd boek moeten lezen voor ze naar de campus komen. De universiteit bepaalt zelf welk boek ze laten lezen. Over het algemeen zijn het romans die over de multiculturele samenleving gaan. Maar sommige universiteiten kiezen voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, of voor ‘Into the wild’, ‘Slumdog Millionaire’ of zelfs de strip ‘Persepolis’. Echte vakantielectuur. Het doel: vanaf de eerste week een onderwerp hebben dat je samen academisch kan ontrafelen.

Het idee past bij de Amerikaanse studiecultuur: daar ben je als student ook vaak in de vakanties nog bezig om vrijwillig extra colleges te volgen of stage te lopen. Hoe rijker je C.V., hoe meer kans op werk. Maar de keuze van de universiteit die Kafka én Darwin laat lezen, gaat over idealisme: ze willen dat je bereid bent om open te staan voor kennis. Wetenschap en vrije tijd kunnen samengaan. Studenten moeten leren het verschil te zien tussen feit en fictie, waarheid en leugen.  En als je dan een turf van een boek naar het strand mee moet nemen, dan is dat maar zo.

Wat denk jij? Vind je het een goed idee om na je zesde jaar met een stevige literaire uitdaging de zomer in gestuurd te worden? En wat zou jij dan willen lezen?

door , 4 jaar geleden