Maks.be sluit haar deuren eind juni 2015. Het werkingsbudget van Maks is tot nul herleid door de besparingen van de Vlaamse Regering. Nog tot juni kan je op maks.be terecht voor info over en voordelen van je leerlingenkaart.

Ook de Facebookpagina, Instagram en Snapchat van Maks! valt stil. Eind december 2014 werd het magazine al stopgezet. Je kan alle uitgaven via www.maks.be wel blijven consulteren.

Vlaamse cyberactivist (15) werkt aan nieuwe Playstation-aanval

“Ik vrees dat het neerhalen van het Playstation Network niet de laatste klap is voor Sony, maar ik hoop dat dit wel de laatste is voor de klanten van het entertainmentbedrijf” zegt een jonge Vlaamse cyberactivist aan Maks! “Ik werk momenteel mee aan een nieuwe grote aanval tegen Sony.”

“Deze keer zullen de klanten van Sony de aanval wel kunnen appreciëren. Maar meer kan ik daar nog niet over zeggen. Deze nieuwe aanval doen we niet in naam van Anonymous. Ik heb wel als Anonymous-activist meegewerkt aan de DDoS-aanval die het Playstation Network plat legde”, verklaart de jongeman.

We are Legion

Hackers die werken onder de Anonymous-vlag zouden te maken hebben met de diefstal van kredietkaartgevens van Playstation-gamers, vernam de cyberactivist zelf uit goede bron. “Ze hebben op de servers van Sony de slogan ‘We are Legion’ achtergelaten. Jammer. We gebruiken die slogan inderdaad. Maar ik en vele andere activisten die het wel goed menen hebben niets te maken met de recente diefstallen van kredietkaartgegevens van Playstation Network-gebruikers. Ik ben zelfs resoluut tegen deze diefstal.”

Hackers

Anonymous is een losse groep van cyberactivisten. Iedereen kan actief worden onder de Anonymous-vlag. “Het is een losse club van mensen die strijden voor een open internetcultuur, recht op privacy en vrij gebruik van technologieën”, zegt de activist. “We zijn géén criminele hackersbende. Maar we kunnen helaas niet beletten dat mensen die zich Anonymous noemen, ook criminele feiten plegen.”

DDoS-aanval

De cyberactivist heeft wel meegewerkt aan de DDoS-aanval op de servers van het Playstation Network met de bedoeling de boel plat te leggen. “We werkten samen met duizenden vrijwilligers. Echt iedereen kan meewerken. Je hoeft voor zo’n aanval zelfs niks van computers te kennen. We legden het netwerk op 45 minuten plat, uit protest tegen Sony die de hacker Geohot vervolgt. Sony schendt ook onze privacy in die zaak. En dat pikken wij niet.”

Piraterij

“Geohot heeft de Playstation 3 (PS3) gehackt waardoor PS3 gebruikers zelf kunnen kiezen welk besturingssysteem ze willen installeren, en welke applicaties ze op hun Playstation willen draaien. Ik vind dat je als consument mag doen wat je wil met een toestel dat je aankoopt. Ik vind wat Geohot gedaan heeft niet illegaal. Zelfgeschreven software draaien, of andere vrije software, dat moet toch kunnen? Ik laat me niet in met piraterij. Wel met homebrew software, gratis opensource software die hackers en programmeurs verspreiden via internet. We pikken het ook niet dat Sony onze privacy schendt door van sociaalnetwerksites alle ip-adressen op te eisen van gebruikers die ooit de blog van Geohot bezocht hadden.”

“Sony heeft een legertje werknemers ingeschakeld om hackers tegen te gaan. Maar ik vrees dat dit niet de laatste klap is voor het bedrijf. Ik hoop wel dat het de laatste klap is voor haar klanten”, zegt de cyberactivist.

door , 4 jaar geleden