Maks.be sluit haar deuren eind juni 2015. Het werkingsbudget van Maks is tot nul herleid door de besparingen van de Vlaamse Regering. Nog tot juni kan je op maks.be terecht voor info over en voordelen van je leerlingenkaart.

Ook de Facebookpagina, Instagram en Snapchat van Maks! valt stil. Eind december 2014 werd het magazine al stopgezet. Je kan alle uitgaven via www.maks.be wel blijven consulteren.

Alles over 69!

Wat is dat toch met het getal 69? Is 1 nu een priemgetal of niet? Wat is een ‘googol’. De universiteit van Nottingham leert je op een vrolijke manier via hun Youtubekanaal Numberphile zelfs waarom het Pacmangame slechts 255 levels heeft. Auteur Douglas Adams legt op verrukkelijke manier de geheimen van het getal 42 bloot. Het is tegelijkertijd een pronisch getal, een Harshadgetal en een primair pseudoperfect getal. Binair schrijf je het als 101010. Als klap op de vuurpijl is het bovendien de maximumscore op de internationale wiskunde-olympiade.

Dokter James Grime legt je haarfijn uit waarom 1 géén priemgetal is terwijl zijn collega dokter Ria Symonds een uiteenzetting houdt over ‘gelukkige getallen’. Zij heeft het ook over ‘googol‘, een 1 met 100 nullen. En over ‘googolplex’, een 1 met googol nullen. De zoekmachine Google komt trouwens niet toevallig aan die naam.

Natuurkundige James Clewett rekende even voor ons uit dat de 8-bits computers uit de jaren ’80 zich geen getal konden voorstellen dat groter was dan 255. Vandaar dus het beperkte aantal levels bij Pacman. Niet dat Clewett ooit verder geraakte dan level 20. Hij werd dan weer wel wereldkampioen Tetris.

Geloof jij in de kracht van cijfers en getallen? Laat deze aanraders jou overtuigen: het getal 69! en het quasi lukrake 998.001.

door , 3 jaar geleden