Maks.be sluit haar deuren eind juni 2015. Het werkingsbudget van Maks is tot nul herleid door de besparingen van de Vlaamse Regering. Nog tot juni kan je op maks.be terecht voor info over en voordelen van je leerlingenkaart.

Ook de Facebookpagina, Instagram en Snapchat van Maks! valt stil. Eind december 2014 werd het magazine al stopgezet. Je kan alle uitgaven via www.maks.be wel blijven consulteren.

Plakken in Gent

De paasvakantie afsluiten in stijl met een citytrip naar Gent, kan het beter? Maks! gaf 15 jongeren de kans om te ontdekken welke geneugten Gent allemaal in huis heeft voor een jong publiek. Vijf winnaars nodigden elk twee vrienden uit om twee dagen lang door Gent te trippen.

Van bij de start werden de cityhoppers ondergedompeld in het Gentse dialect tijdens een rondleiding in het STAM (Stadsmuseum Gent). Een ma sœur? Een tsoezeplèkke? Alle platte Gentse woorden waren verstaanbaar voor de vijf trio’s.

Hoe een bij haar vriendinnen duidelijk maakt waar de lekkerste nectar te vinden is, leerden de jongeren op het dak van het Kunstencentrum Vooruit. Stadsimker Liesbeth vertelde gepassioneerd over haar bijenkasten die verspreid staan op de Gentse daken.

Tijdens een graffitiwandeling langs zowel de legale als illegale werken, ontdekte de groep hiphopgraffiti, stickergraffiti en enkele masterpieces. Op het einde van de tocht werden de jongeren uitgedaagd om hun eigen tag te zetten.

Na een uniek privé kotoptreden van Bear Run, dat duidelijk enkele gevoelige snaren wist te raken, was het tijd voor wat avontuur! Hard peddelend in een kano trotseerden de jongeren de (niet zo) woeste Gentse wateren. Is er een betere manier om ’s avonds laat de fel verlichte historische gebouwen van Gent te ontdekken?

De volgende ochtend smulden de jongeren van een ontbijt op de Korenlei. Met goed gevulde magen brachten ze een bezoek aan auditorium Leon De Meyer. In dit grootste auditorium van Gent werden de jongeren alvast warm gemaakt voor het Gentse studentenleven.

Op het programma stond vervolgens ook nog een rondleiding in de Boekentoren, de universitaire bibliotheek die momenteel volop gerenoveerd wordt. In studentenhome Vermeylen konden de studenten in spe ontdekken hoe het kotleven eruitziet. Als afsluiter maakten de jongeren hun eigen radioprogramma bij URGent.

Wat vonden de jongeren zelf van de citytrip?

“Waauw, hier wil ik trouwen” (Elien, bij het zien van de oude kapel van de Gentse zusters)
“Amaai, hier wil ik wel op kot zitten” (Rani, tijdens het kotoptreden van Bear Run)
“Een verrassend leuke stad met veel studentenvoorzieningen” (Simon)
“Echt wel originele activiteiten” (Roxanne)
“Organiseren jullie ook de reünie?” (Ward)