Maks.be sluit haar deuren eind juni 2015. Het werkingsbudget van Maks is tot nul herleid door de besparingen van de Vlaamse Regering. Nog tot juni kan je op maks.be terecht voor info over en voordelen van je leerlingenkaart.

Ook de Facebookpagina, Instagram en Snapchat van Maks! valt stil. Eind december 2014 werd het magazine al stopgezet. Je kan alle uitgaven via www.maks.be wel blijven consulteren.

“Ik mag het publiek pesten”

Louis (15) is theatermaker, en deelt zijn verhaal hier met jou: “Ik hing van kindsbeen af hele dagen in theaterzalen rond, mijn vader werkte in de Vlaamse Opera. Als iedereen weg was, imiteerde ik de acteurs. Niemand was verbaasd toen ik met toneel begon. Thuis speelde ik een monoloog van Dimitri Leue. Plots stond hij zelf aan mijn deur. Stressen! Maar ik kreeg een dik compliment. “Beter dan mijn versie”, zei hij.

Ik wil alle facetten van toneel proeven. Ik speelde in een keiharde schoolvoorstelling over pesten. Ik mocht het publiek pesten. “Als je nu niet zwijgt, sla ik deze stoel stuk op je stomme kop”, riep ik. Een acteur heeft die macht. Een keer begon het publiek ons te pesten. De sfeer werd vijandig en ik was blij dat de voorstelling voorbij was.

Nu heb ik mijn eigen toneelgroep: ‘compagnie De Snor’. We speelden ons eerste stuk voor hetPaleis in de Stadsschouwburg in Antwerpen, het mekka voor jeugdtheater. Niemand begreep hoe ik dat gefikst had. Ik ben het gewoon blijven vragen, tot ik mocht. De directrice was zenuwachtig tijdens onze voorstelling, want ze had haar nek uitgestoken voor twee gasten met een plan. Een recensent van De Morgen zei: ‘Mooie voorstelling, maar te pril voor een recensie’. Volwassenen durven zich niet uitspreken over jongeren. Bang dat we zouden afhaken.

Ik verzamel toneel. In het station stond een man agressief te wapperen met een krant. Daarna scheurde hij ze in kleine snippers die hij het perron opwierp. Wat een beeld! Ik noteer dat in mijn schrift. En ook televisie levert toneelstof: ik werk nu aan een stuk over de commercialisering van rampen. Plezierboottochten naar de Titanic? Hoe decadent kan je zijn?”

Volg Louis op www.compagniesnor.be en check www.fabuleus.be, broedplaats voor theater- en danstalent.