Maks.be sluit haar deuren eind juni 2015. Het werkingsbudget van Maks is tot nul herleid door de besparingen van de Vlaamse Regering. Nog tot juni kan je op maks.be terecht voor info over en voordelen van je leerlingenkaart.

Ook de Facebookpagina, Instagram en Snapchat van Maks! valt stil. Eind december 2014 werd het magazine al stopgezet. Je kan alle uitgaven via www.maks.be wel blijven consulteren.

Met doktersbriefje naar de les

In Nederland moeten alle leerlingen uit het middelbaar onderwijs volgend schooljaar eerst op bezoek bij de dokter. Nu ja, eigenlijk trekt de dokter gewoon naar school omdat 1 op de 6 leerlingen kampt met overgewicht.

Leerlingen kunnen met de artsen over hun problemen praten. Tijdens dat doktersbezoek krijgen ze info over gezond eten; maar ook veilig vrijen, drugs en alcohol komen aan bod.

Vlaanderen stuurt zijn leerlingen al langer naar de dokter. Misschien herinner jij je nog de CLB-bezoekjes in het eerste en derde middelbaar. Je onderging toen een soort algemene check-up, waarbij niet specifiek op voeding en gewicht werd gefocust. Maar jongeren met overgewicht werden wel opgevolgd.

Toch doet Vlaanderen het niet beter dan Nederland. Procentueel kampen evenveel jongeren met overgewicht. Een doktersbezoek lost niet alle problemen op. Onderzoeker Jo Van Assche van de Universiteit Gent pleit voor een algemene gezondheidsaanpak: ‘Jongeren hebben al duizend keer gehoord dat ze minder chips en cola moeten binnenspelen. Gezondheid gaat ook vooruit door investeringen in andere sectoren. Leerlingen aansporen om naar school te fietsen maakt hen ook gezonder.’

Hoe hard let jij op je gezondheid?

door , 3 jaar geleden