Is het normaal dat ik nog geen lief heb?

“Hoi Maks!. Ik maak me zorgen. Ik heb mijn vriendinnen verteld dat ik deze zomer een vakantielief heb gehad maar dat is een leugen. Ik heb nog nooit een lief gehad. Ik was zodanig gefrustreerd omdat ‘de liefde’ hét gespreksonderwerp is onder de vriendinnen. Ik wil ook een lief, zodat ik uit echte ervaring kan meepraten.” (anoniempje, 16 )

“Blijkbaar geven je vrienden je de indruk dat een relatie moet. En jij krijgt de neiging om hen te geloven. Dat is onzin. Maak je geen zorgen. Jij bent geen uitzondering omdat je geen lief hebt. Kijk maar eens rond je. Een lief bestellen is onmogelijk. En verliefd worden kan je al zeker niet forceren. Wacht af tot een verliefd gevoel je overvalt. Het is het fijnste gevoel dat er bestaat. Het is veel leuker om verliefd te worden op de juiste persoon dan overhaast het eerste, het beste lief mee te pikken. Van een losbandige vrijpartij krijg je soms meer miserie dan liefde. Neem een nieuwe hoby. Zo leer je nieuwe mensen kennen. Wie weet zit je gouden prins daar op je te wachten? Als jij je goed voelt in je vel, straal je dat uit. En dat is net wat mensen zo aantrekkelijk maakt.”

Kenny (18), jeugdadviseur

Jeugdadviseurs zijn jongeren met twee luisterende oren. Door de opleiding die ze volgden, kunnen ze jou te woord staan met raad. Je vindt ze op school, in je straat, in de jeugdbeweging. Check www.jeugdadviseurs.be.