“Kan ik als homo toch gelukkig worden?”

“Na een lang gevecht met mezelf, heb ik mij geout als homo. De reacties waren niet zo positief. Enkele vrienden lieten me vallen. En mijn ouders ontkennen mijn geaardheid. Ze dwingen me zelfs om het af te maken met mijn vriendje. Heel frustrerend. In de media lijken alle homo’s heel gelukkig maar mij lukt het niet om gelukkig te zijn.” (anoniemje, 16)

“Helaas bestaat er geen magische oplossing. Ik begrijp dan ook je frustratie. Als je jong bent en homo, dan lees je gretig alles wat je erover kan vinden. Je zoekt herkenbare verhalen. De laatste tijd lees jij vooral verhalen van jonge mensen voor wie de outing heel vlot en positief verlopen is. Dat op zich is natuurlijk een positieve evolutie, want dat wasenkele jaren geleden veel minder het geval.

Maar voor velen, ook voor jou, is een outing niet zo vanzelfsprekend. Het sterke aan jouw verhaal is dat je niet bij de pakken blijft zitten en je probleem wilt aanpakken. Chapeau. Bij een outing is er altijd sprake van een proces. Eerst moet je je outen bij jezelf. Vervolgens bij je directe omgeving: je ouders en vrienden. Nog later bij een grotere kring. In de positieve verhalen die jij leest, komen deze stappen vaak niet aan bod, maar toch is het belangrijk om te weten dat je lotgenoten deze stappen ook hebben doorworsteld.

• Zoek een goede vriend(in), een vertrouwensleraar of een familielid op die je vertrouwt en aan wie je je verhaal kwijt kan. Dat lucht op. Weet ook dat je altijd langs kan gaan bij een JAC (Jongeren Advies Centrum). Soms helpt het eerst te spreken met een persoon die verder van je af staat.

• Geef je ouders wat tijd. Net zoals jij misschien in het begin twijfelde over je geaardheid, hebben ook zij wat tijd nodig om te wennen aan het idee. In de meeste gevallen accepteren de ouders uiteindelijk de seksuele geaardheid van hun kind.

• Jouw ouders ontlopen je bekentenis. Probeer het onderwerp toch regelmatig eens boven te halen. Dit vraagt moed en is niet vanzelfsprekend. Misschien kunnen je ouders wel een ‘werkgroep voor ouders van holebi’s’ bijwonen? Meer info hierover vind je op www.cavaria.be  (Holebifederatie).

• Ga langs bij een holebi-organisatie. Je komt er lotgenoten tegen die je raad op maat geven. Zo is er www.weljongniethetero.be, www.holebifoon.be, www.genderindeblender.be.”

Marjan (33), jongerenpsycholoog

(Foto: philippeleroyer via Flickr)